11.04.2019
CHCEMY OTWIERAĆ KOLEJNE RESTAURACJE WEGEGURU
Od początku istnienia naszej restauracji z pasją tworzymy dla Was odżywcze, lekkostrawne dania wegańskie. Do tej pory, nasze cieszące się ogromną popularnością dania i desery, dostępne były w jednej restauracji. Dziś mamy dla was dobrą wiadomość.
Zobacz więcej20.06.2018
PAD THAI
Od zawsze jestem wielkim miłośnikiem kuchni azjatyckich. Cenie ją za lekko strawność. Nie ważne gdzie mieszkałem w Anglii czy w Niemczech wszędzie znaleźli się Azjaci którzy potrafili dobrze gotować, a to że dobrze czułem się każdego dnia gdy jadłem właśnie takie jedzenie było dla mnie najlepszą rekomendacją. Jednak kiedy pierwszy raz spróbowałem tego dania był to dla mnie przełom.
Zobacz więcej23.02.2018
NAKARMIĆ GŁODNEGO
Mariusz lub Mario jak zwykliśmy go nazywać to ziomek z ekipy wegeguru, który swoimi talentami kulinarnymi wspiera tych, którzy tego potrzebują. Można go spotkać co sobotę na warszawskiej patelni rozdającego wraz z żoną Agnieszką i przyjaciółmi wege posiłki dla najbiedniejszych. Moc otwartego serca. Zapraszamy do wsparcia jego inicjatywy ;-)
Zobacz więcej25.01.2018
TROSZKĘ WIETNAMU
Odrobinkę wietnamskiego ducha poczujecie w naszym daniu Bun Chay. To aromatyczna ciepła przekąska, która jest po części sałatką i zupą. To idealna propozycja dla osób ceniących lekkie, zdrowe i pożywne jedzenie. Wspomnianą „lekkość” zawdzięczamy baby szpinakowi, który w/g medycyny chińskiej buduje krew, pomaga w leczeniu suchości organizmu i wspiera pracę jelit. Jest bogaty w chlorofil i żelaza, a także witaminy A, której niedobory są dość powszechne w naszych czasach.
Zobacz więcej21.12.2017
OPIEKUNOWIE SERCA
To była istna bomba pozytywnych wibracji. Dziękujemy Joanna Brodzik i November Project Band wraz z Paprodziad, Tom Justyniarski oraz Michał Niewęgłowski za szaleństwo pełne muzyki, tańca i pyszności. Bądźcie czujni - już niebawem kolejna porcja ciekawych gości i wydarzeń😊dziękujemy DDTVN 😊
Zobacz więcej14.12.2017
SYMFONIA NA CZTERY NOGI
To był naprawdę piękny dzień. Niby jesień, jednak słońce i lekki wiaterek przynosiły ze sobą pokłady świeżej energii i dodawały skrzydeł. Warszawa coraz bardziej wchodziła na obroty - korki, zabiegani ludzie, zapach kawy…jednak my mileśmy zupełnie inne plany. Pobyć poza, z dala - opuścić serce Polski i poczuć zapach drzew, trawy i futer.
Zobacz więcej05.12.2017
O TWÓRCZYM FERMENCIE
Nasze kręte gastro drogi zawiodły nas tutaj - pod drzwi z szyldem serco - buraka. Część z nas już pracowała razem w innych warszawskich wege miejscówkach dla innych był to początek, jednak co ważne - spotkaliśmy się i pojawiła się chemia - inaczej zwana magią. Jak to określił nasz fantastyczny szef kuchni i świetny człowiek Grześ - rozpoczynamy ferment ;-)
Zobacz więcej05.12.2017
OTWIERAMY SIĘ
Wiemy, że pokochaliście wegemamę i bardzo Wam za to dziękujemy, jednak wszystko się zmienia, my również. Po pierwszych dziewięciu miesiącach istnienia nadszedł czas wielkiej transformacji i nowych wyzwań. Powołujemy do życia wegeguru ‒ wspinamy się na wyżyny kulinarnej sztuki z jeszcze wyraźniejszą azjatycką nutą i naszym dotychczasowym ukłonem dla regionalnych skarbów świata roślin.
Zobacz więcej25.11.2017
DZIEŃ BEZ FUTRA
Zorganizowany wspólnie z fundacją Viva! (www.viva.org.pl), która od lat zajmuje się walką o poprawienie losu zwierząt. Ten cel realizuje przez cały wachlarz działań - od reagowania w przypadkach znęcania się nad zwierzętami i prowadzenia spraw w sądach przeciwko ich oprawcom przez szkolenia instytucji państwowych aż po prowadzenie zakrojonych na szeroką skalę kampanii i akcji informacyjnych propagujących etyczne traktowanie zwierząt.
Zobacz więcej21.11.2017
SPOTKANIE AUTORSKIE Anna Janko i Łukasz Orbitowski
Buszowanie w Internecie może dostarczyć wiedzy, rozrywki – a dla Anny Janko jest źródłem nieustającej inspiracji. Bo to z powodu zamiłowania do tego narzędzia książka "Przeglądarka. Felietony poufałe" i cykl felietonów w magazynie „Zwierciadło” zaczerpnęły tytuł. Czasami sama testuje skuteczność niektórych ofert, często wrodzony sceptycyzm powstrzymuje ją, by tego nie robić. Jedno jest pewne – eksplorując Internet poznaje świat i ludzi takimi, jacy są, bez żadnych barier. Jacy jesteśmy, kiedy chroni nas wirtualna rzeczywistość? Przekornie Annę Janko będzie pytać Łukasz Orbitowski.
Zobacz więcej24.10.2017
JEDZENIE, KTÓRE LECZY
Autorzy książki Karolina i Maciej Szaciłło skorzystali z mądrości najstarszej znanej ludzkości medycyny - ajurwedy. Ten liczący 5 tysięcy lat system medyczny podchodzi do zdrowia w sposób holistyczny. Pomaga powrócić i utrzymać stan równowagi. Czy istnieje jedna, idealnie dobrana dieta dla każdego? Nie. Każdy z nas jest bowiem inny. Różnimy się nie tylko widocznymi elementami jak wzrost, waga, płeć czy kolor skóry. Mamy m.in. inne trawienie, różne zapotrzebowanie energetyczne. Mało tego nasze potrzeby zmieniają się wraz ze zmiennością otaczającego nas świata. Innego rodzaju przyprawy i smaki są nam potrzebne zimą, a inne upalnym latem.
Zobacz więcej12.10.2017
RUN VEGAN
Viola i Robert są autorami książek: Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin i Kuchnia dla serca. Zdrowie z roślin. Książki, która powstała z pasji biegania i radości dzielenia się kuchnią roślinną. Oraz książki Love Vegan, z powodu której przy Marszałkowskiej 28 odbyło się spotkanie z autorami: Violą, Robertem oraz Hanną Stolińską-Fiedorowicz, dietetykiem klinicznym. Love Vegan zachęca do uprawiana sportu oraz gotowania pysznych i zdrowych potraw z warzyw, owoców, strączków, orzechów i zbóż. To praktyczny przewodnik, który krok po kroku prowadzi nas po kuchni roślinnej. Książka zawiera gotowy i uniwersalny jadłospis wegański na trzy tygodnie, po pięć posiłków dziennie, w trzech poziomach kaloryczności, z gotową listą zakupów oraz szeregiem wskazówek do samodzielnego komponowania posiłków.
Zobacz więcej17.03.2017
TYMON TYMAŃSKI W WEGEMAMIE
Zapraszamy Was serdecznie na wyjątkowy wieczór z Tymonem Tymańskim: ZUPY TYMONA Niepowtarzalna okazja, by sprawdzić jak mistrz ciętej riposty radzi sobie w kuchni z daniem pozornie trywialnym.
Zobacz więcej