05.12.2017

OTWIERAMY SIĘ

Coś się kończy, coś się zaczyna

Wiemy, że pokochaliście wegemamę i bardzo Wam za to dziękujemy, jednak wszystko się zmienia, my również. Po pierwszych dziewięciu miesiącach istnienia nadszedł czas wielkiej transformacji i nowych wyzwań. Powołujemy do życia wegeguru ‒ wspinamy się na wyżyny kulinarnej sztuki z jeszcze wyraźniejszą azjatycką nutą i naszym dotychczasowym ukłonem dla regionalnych skarbów świata roślin. Zmieniamy menu, nazwę, usprawniamy obsługę o szybkie lunche oraz możliwość płatności przy stoliku. Wydłużamy także czas otwarcia – od 5 grudnia zapraszamy Was codziennie od 12.00 do 22.00, a w poniedziałki od 12.00 do 19.00. Robimy wszystko, byście mieli powody, żeby jeszcze mocniej pokochać nasze miejsce.
5 grudnia 2017 roku zapraszamy serdecznie na nowe otwarcie naszej restauracji.

WEGEGURU – nowe otwarcie
5 grudnia 2017 w restauracji wegeguru (dawna wegemama) odbyło się nowe otwarcie.
Od tego dnia zmieniło się:
* menu – na jeszcze bardziej azjatyckie, lecz z ukłonem dla regionalnych skarbów świata roślin;
 pojawiło się w nim także danie i napój tygodnia oraz danie weekendowe
* sposób obsługi – istnieje możliwość płatności przy stoliku
* czas otwarcia – restauracja jest teraz czynna codziennie od 12.00 do 22.00,
w poniedziałki od 12.00 do 22.00

O godzinie 11.00 menedżerowi wegeguru – Łukaszowi Sekule wręczony został certyfikat V-Label.
V-Label to międzynarodowy symbol certyfikujący produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian
i wegan. Po raz pierwszy został zastosowany w 1996 roku w Szwajcarii. Swoim zasięgiem
obejmuje ponad 10  000 produktów w 39 krajach.

Od września 2016 o znaczek V-Label mogą ubiegać się również polscy przedsiębiorcy.
Certyfikacji podlegają produkty spożywcze, kosmetyki, usługi oraz placówki gastronomiczne.
Oznaczenie to gwarantuje, że dany produkt został sprawdzony pod kątem obecności substancji
pochodzenia zwierzęcego na wszystkich etapach produkcji. Dodatkowym istotnym kryterium jest
fakt, że certyfikowane tym znakiem produkty muszą być wolne od GMO.

Godzinę później, tuż po 12.00, miał miejsce pokaz filmu Filozofia zdrowej kuchni wegeguru, w którym o kuchni wegeguru opowiedział m.in. właściciel restauracji Michał Kiciński. Następnie wszysyc goście zostali zaproszeni do degustacji zdrowych dań z nowej karty: starterów, zup, dań głównych, sałatek i lekkich dań, deserów (bez cukru, laktozy, glutenu, pszenicy), napojów oraz koktajli, które zaprezentowała konsultantka nowego menu, dietetyk i psychodietetyk, Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Poza nią na scenie pojawili się szefowie kuchni, kucharze, bariści i juice masterzy oraz cukierniczki.

Odbył się także pokaz przyrządzania potraw z roślinnych serów nerkowcowych, dostępnych w stałej ofercie sklepiku wegeguru, a pochodzących z manufaktury Wege Siostry.

O godzinie 17.00 rozpoczęło się spotkanie z gośćmi honorowymi nowego otwarcia: Krystyną Podleską i Stanisławem Tymem, którzy przez ponad dwie godziny odpowiadali na pytania gości i prowadzącej rozmowę – Agi Kozak. Nie obyło się bez anegdot z planu filmu „Miś”, w którym nasi goście zagrali kultowe role, ale nie zabrakło także wątków prozwierzęcych, ponieważ zarówno Pani Krystyna, jak i Pan Stanisław nie jedzą mięsa i są wielkimi miłośnikami zwierząt.

Około 20.00 na scenie pojawiła się zjawiskowa Marita Albán Juárez wraz z zespołem, których występ dodał całej uroczystości niecodziennego muzycznego czaru i był długo oklaskiwany przez gości, wśród których tego dnia pojawili się m.in., Magdalena Środa, Zosia Zborowska, Katarzyna Burzyńska czy Włodek Dembowski.

Jak mówi właściciel wegeguru, Michał Kiciński:
„Coś się kończy, coś się zaczyna… Po pierwszych dziewięciu miesiącach istnienia nadszedł czas wielkiej transformacji i nowych wyzwań. Powołujemy do życia wegeguru ‒ wspinamy się na wyżyny kulinarnej sztuki z jeszcze wyraźniejszą azjatycką nutą i naszym dotychczasowym ukłonem dla regionalnych skarbów świata roślin“

Tekst: Hanna Halek / wegeguru.pl
Zdjęcia i wideo: Marcin Piniak / wegeguru.pl

Galeria