Sprawdź

Jak gotujemy

wegeguru przyrządza dania na bazie świeżych warzyw i owoców. Inspirują nas kuchnie świata oraz produkty i przyprawy wywodzące się z bogatej tradycji żywieniowej Wschodu. Chcemy, aby nasze jedzenie było zdrowe, lekkostrawne i sycące, dlatego tworzymy potrawy zbilansowane, poddawane szybkiej obróbce tak, by nie traciły wartości odżywczych. Nie smażymy na głębokim tłuszczu, nie korzystamy z białego cukru.

Nasze potrawy są tworzone na bieżąco. Można je modyfikować wybierając dodatki – kasze, kiszone warzywa, chrupkie chlebki raw – zgodnie z własnymi upodobaniami. Jesteś na coś uczulony? A może po prostu niektórych rzeczy nie lubisz? Powiedz nam o tym. Dobierzemy lub stworzymy danie bezpieczne dla Ciebie.

W naszej kuchni

wegeguru to otwarta kuchnia, w której kochamy świeże jedzenie i niczego nie podgrzewamy. Buliony gotujemy na bazie filtrowanej wody, w szybkowarach tak, by nie traciły witamin. Chrupkie warzywa zawdzięczamy profesjonalnym parowarom i specjalnie dobranym wokom. Kuchenki mikrofalowe, indukcyjne, elektryczne nie mają wstępu do naszej kuchni. Potrawy lekko smażone powstają na żywym ogniu, używamy do nich zawsze najwyższej jakości olejów. Nasze chrupkie chlebki raw powstają w dehydratorach, w których dzięki suszeniu w odpowiedniej temperaturze, zachowują swoje zdrowotne właściwości.

Składniki

Warzywa / owoce

Kupujemy warzywa i owoce od zaprzyjaźnionych rolników i dostawców, pilnując ich najlepszej jakości. Nie zawsze korzystamy z żywności certyfikowanej jako BIO lub Organic, ale staramy się upewnić, by składniki naszych potraw nie zawierały szkodliwych substancji i wspieramy lokalnych przedsiębiorców. Część warzyw sprowadzamy z Ogrodów Permakultury.

Woda
Źródło wszelkiego życia

wegeguru wszystkim gościom udostępnia wodę wieloetapowo przefiltrowaną tak, by najskuteczniej nawadniała. Specjalnego systemu filtracji używamy również do wody wykorzystywanej do gotowania. Jeśli natomiast potrzebny jest napój na wynos, polecamy ID’EAU – naturalną wodę mineralną o optymalnym natlenieniu (13÷15 mg/l), Ph (7,7÷8) i koncentracji minerałów (465g/l). Jest to prawdopodobnie najlepiej nawadniająca organizm woda dostępna na rynku, co potwierdziły badania. Ważną jej zaletą są także właściwości alkalizujące

Zioła i herbaty

Zioła – wegeguru przywraca im pierwotne znaczenie. Na bazie ziół i wyselekcjonowanych herbat, pochodzących z etycznych źródeł, parzymy zdrowe i aromatyczne napary.

Oleje

Tłuszcze są jak nauczyciele – jedne dobre i pożyteczne, inne szkodliwe (tych pełno jest w przemysłowych produktach “spożywczych”). Nasz organizm potrzebuje tłuszczu, ale tego dobrego. Znaleźć go można w nasionach (siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, ziarenka chia) i orzechach. W wegeguru wyszukujemy najlepszej jakości oliwy i oleje, idealne do sałatek lub specjalnie dostosowane do szybkiej, niskotłuszczowej obróbki w woku.

Nasiona i orzechy

Do naszych potraw dodajemy aktywowane nasiona i orzechy. Aktywowane to znaczy, że są one wcześniej namaczane, tak by składniki mineralne w nich zawarte były lepiej przyswajalne oraz by posiłek, w którym zostaną podane był lekkostrawny.

Słodko

Nasze desery są słodzone zdrowszymi zamiennikami tradycyjnego cukru: daktylami, syropem z agawy czy tłoczonym sokiem jabłkowym. Brązowego cukru, czy to z buraków czy z trzciny, nie używamy, tak samo jak białego. Wszystkie nasze desery są tworzone bez cukru, laktozy, glutenu i pszenicy.

Słono

Sól – źródło sodu – bywa również nadużywana w europejskiej kuchni. Dlatego wegeguru soli z umiarem, o ile w ogóle.
A jeśli tak, to robi to używając soli himalajskiej, bez chemicznych dodatków. Nasze przyprawy nie zawierają także sztucznych polepszaczy smaku, antyzbrylaczy czy barwników.

Kiszone warzywa i jogurty

Jedną z naszych licznych specjalności są jogurty probiotyczne i kiszone warzywa, w tym przepyszny topinambur. W sposób naturalny powstają w nich probiotyczne bakterie, potrzebne na przykład do prawidłowego trawienia. A dla prawdziwych miłośników fermentowanych produktów mamy coś wyjątkowego: kombuchę – pyszny napój na bazie zielonej lub czarnej herbaty.

Bez glutenu
Unikamy alergenów

Wegeguru wie, jaki to kłopot zjeść na mieście, jeśli musisz unikać glutenu, dlatego nie używamy go w naszej kuchni, choć nie wszystkie produkty, z których korzystamy są certyfikowane. Jeśli masz celiakię czy nadwrażliwość na jakiś składnik pokarmowy, powiedz nam o tym. Upewnimy się, że danie jest bezpieczne.

Superfoods

Superfoods to nieprzetworzone produkty, które świetnie sprawdzają się w komponowaniu zdrowej diety. Dlatego w naszej kuchni oprócz rodzimych warzyw i owoców znaleźć można wyjątkowo korzystne dla zdrowia algi, jagody goji i acai – bogate w witaminy, mikroelementy i antyoksydanty. Nie zabraknie też komosy ryżowej (quinoa), która zawiera pełen zestaw potrzebnych nam aminokwasów.