Poznaj nas bliżej

Misja

wegeguru powstał z opartych na głębokim rozumieniu świata roślin i ich wartości, pragnień oraz marzeń pasjonatów smacznego, kreatywnego, lekkostrawnego i odżywczego jedzenia.
Mistrzowie naszej kuchni kładą akcent na pożywne i pyszne dania, łączące w sobie zdrowe regionalne produkty z inspiracjami stanowiącymi ukłon dla ponadczasowej kuchni azjatyckiej.

Z bliższych i dalekich podróży przywieźliśmy rdzenne receptury, dzięki którym tworzymy smaczne, zdrowe i niepowtarzalne potrawy. Jedną z nich jest nasza specjalność ‒ curry, w którym wykorzystujemy ucieraną przez nas własnoręcznie według wielowiekowej kambodżańskiej metody pastę, japoński rosół sukiyaki czy winter rolls. Wielką dumą wegeguru są także wegańskie sery handmade i nasza specjalność – lecznicze kiszonki, w tym własnoręcznie uprawiany i przygotowywany przez jednego z naszych szefów kuchni topinambur. Serwujemy także zdrowe, tworzone w wyciskarkach wolnoobrotowych soki, starannie opracowane koktajle, które można wzbogacić o superfoods (bogate w witaminy i mikroelementy warzywa, glony i owoce), autorską wersję kombuczy i karkadé, parzoną po wietnamsku czarną kawę Phin i wiele innych pysznych przyjemności. Kulinarnego kształtu wegeguru dopełniają desery, przygotowywane przez nasze cukierniczki na bazie nerkowców, kaszy jaglanej, surowej czekolady, bez cukru, glutenu, pszenicy, laktozy. Zdrowe, aromatyczne i smaczne stały się jedną z wizytówek wegeguru.

Jak gotujemy?

Zlokalizowany w samym sercu miasta, tuż obok legendarnego kina Luna i blisko placu Zbawiciela, wegeguru to wyjątkowe wnętrze z otwartą kuchnią i strefą relaksacyjną, w której użyliśmy trwałego jesionowego drewna na lata, poduch z łusek gryki i solankowej tężni z gałązek tarniny, która filtrując powietrze, pozwala złapać oddech. Nie bez powodu wzbogaciliśmy przestrzeń o selenity zwane księżycowymi kamieniami ‒ dbają o to, by w wegeguru nie tylko ciało czuło się dobrze. Selenity aktywują duchową wrażliwość, stabilizują chaotyczne emocje, rozbudzają intuicję i pozwalają poczuć się bezpiecznie. Do wykończenia ścian użyliśmy pochłaniających pole elektromagnetyczne farb NoEM i ręcznie nakładanych glinianych tynków. Oświetlenie wegeguru wykorzystuje żarówki LED i jest w pewnym stopniu zasilane prądem z baterii słonecznych, które zainstalowaliśmy w szyldzie nad wejściem. Nasz samochód dostawczy jest elektryczny. W opakowaniach na wynos czy materiałach promocyjnych staramy się zawsze wykorzystywać materiały biodegradowalne i z recyklingu, ponieważ wegeguru to nie tylko restauracja, ale też miejsce oparte na szacunku dla natury, wspierające zdrowy styl życia, przyjazne środowisku, ludziom, a także zwierzętom, na które czeka u nas zawsze miska wegańskiej karmy.

Skąd pomysł?

Michał Kiciński, współzałożyciel firmy CD Projekt (autorzy gry „Wiedźmin”), bywając w Warszawie, zawsze tęsknił za smakami Azji, które poznał podczas swoich dalekich podróży. W wielkim mieście brakowało mu także miejsca, w którym można by wylogować się z pośpiechu i rwetesu. Bezpiecznej przestrzeni, w której można zjeść zawsze świeżo i zdrowo, a dzięki temu dostarczyć sobie energii potrzebnej, by sprostać intensywnemu życiu. Taką właśnie genezę ma wegeguru.

Michał Kiciński

Chcesz poznać nasz zespół?

To my powołaliśmy do życia wegeguru – owoc współpracy ludzi o podobnej wrażliwości, gustach kulinarnych i zaangażowanych w zmienianie rzeczywistości. Mamy nadzieję, że będzie to również Twoje miejsce, w którym będziesz dzielił/dzieliła się z nami nie tylko swoją opinią, ale pomysłami, tak byśmy mogli ewoluować korzystając również z inspiracji płynących bezpośrednio od Ciebie.